Het museum op ons dorp heeft de expositie van 75 jaar bevrijdingsdag tot volgend jaar uitgesteld. En door de Coronacrisis zitten we meer binnen en gaan veel normale activiteiten niet door. Misschien heb je nu tijd om wat naai- en reparatie technieken te leren. Mijn ervaring is dat het prettig is om in deze tijd wat te doen te hebben. Als je het leuk vindt, kan handwerk rust geven en het is een manier om laagdrempelig handige kennis op te doen.
Ik ben bezig met een "challenge", een uitdaging dus, die de "bevrijd je dromen challenge" gaat heten. Daar kan je een jaar aan werken.
Ik zal er een paar keer online Zoom meetings bij gaan organiseren voor inspiratie en vragen. Tijdens zo’n online bijeenkomst vertel ik iedere keer wat interessante dingen die inspireren, over de rok, over repareren in verschillende tijden en culturen en ik deel een techniek of tips. Je kunt dan ook vragen stellen en tijdens de presentatie lekker samen op afstand handwerken. Mijn ervaring is dat het toch meer verbonden voelt zo’n online bijeenkomst met een camera dan je zou denken. Deze informatie kan worden opgenomen, dus is ze later bij de website nog opnieuw te bekijken als je haar hebt moeten missen. (in de Zoom meetings zullen de instructie delen die ik opneem in het Engels zijn, als je daar moeite mee hebt dan kan ik het natuurlijk voor je vertalen en hoor ik het graag.)
Waarom dit project?
Ik doe het voornamelijk om het belang van lang met je kleding doen en reparatie te promoten. In plaats van te weinig materiaal, zoals vlak na de tweede wereldoorlog, hebben we nu veel te veel, wat resulteert in bergen afval.
In mijn werk voor onze Eco Textile Studio ben ik altijd bezig met circulair, duurzaam en fair textiel en handwerktechnieken zoals naaien bezig. We kopen met zijn allen te veel, gooien teveel weg en de werkomstandigheden op de plaatsen waar alles gemaakt wordt zijn meestal verschrikkelijk. Door je kleding te repareren en er je persoonlijke verhaal mee te delen, ga je zien hoe leuk het is om lang met een persoonlijk kledingstuk te doen. Iedere versiering en toevoeging maken je kleding bijzonder. Het is niet voor niets dat er zoveel van de bevrijdingsrokken bewaard gebleven zijn. Ze hebben een speciale waarde.
Welke idealen heb je en wil je delen met de wereld?
Laat met je versieringen en misschien teksten zien wat je Dromen zijn. Hoe zou de wereld beter, eerlijker en schoner kunnen zijn en waarvoor wil jij je stem laten horen? Kies je eigen kleuren, zolang je maar wel met hergebruikte materialen werkt. (doe desnoods een oproepje in de familie, en gooi niets meer weg van textiel wat kapot is, alle textiel kan als materiaal voor iets nieuws dienen of je kunt ruilen met anderen die hieraan mee doen.
Over het materiaal van deze rokken stond in het damesblad "Libelle" van 30 april 1948
…………….Uit uw lappendoos komen alle lapjes te voorschijn, persoonlijke souvenirs, dierbare herinneringen: een stukje van uw trouwjapon, een lapje van het eerste jasje van uw dochtertje, een hoekje van een tafelkleed uit lang vervlogen jaren, een stukje vlaggendoek, een bonte zakdoek.Uit al deze lapjes wordt een harmonieus geheel gevormd, een symbool van ons vrouwenleven: eenheid uit veelheid, nieuw uit oud, opbouw uit afbraak.En in de punten op de zoom van de rok worden de hoogtepunten uit ons nationaal bestaan geborduurd: in de twee voorste punten de datum van Nederlands bevrijding: 5 Mei 1945. Op iedere volgende punt het jaar, waarin u de rok gedragen hebt om die bevrijding opnieuw te vieren. In de rok zelf kunt u data en herinneringen van uw eigen persoonlijk leven borduren.
Moet het een rok zijn?
Ik wil stimuleren om dromen voor de toekomst met je kleding uit te dragen. Een rebelse rok of, waarom niet, een spijkerbroek of kimonojasje.
Net als met de bevrijdingsrok kan het dus ook een ander draagbaar kledingstuk zijn. Er werden na de bevrijding ook veel schortjes gemaakt, en ons plaatselijke museum Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam heeft er daar een van. Na de lockdown ga ik dat fotograferen. Schorten hebben wel iets van, handen uit je mouwen steken. Dat hebben we nu ook wel nodig, waarvoor wil jij je handen uit je mouwen steken?
Moeten er ook van die gekleurde punten aan de zoom van de rok zitten?
De bevrijdingsrok die je ook kon registreren (lees daarvoor de info van Modemuze) moest denk ik wel een rok zijn, van hergebruikt materiaal gemaakt en de punten onder aan de rok voor het borduren van de data waren daarbij voorgeschreven. Voor deze challenge is dat niet verplicht.
Hoe doe ik mee en kan ik de activiteiten volgen?
Stuur een e-mail naar info@marijkebongers.nl met vermelding in het onderwerp: bevrijd je dromen challenge. Op die manier kan ik je via e-mail uitnodigingen en updates sturen. Ook mensen zonder sociale media kunnen zo meedoen. (Mensen zonder internet kunnen meedoen met wat er in dit informatieblad staat.) Op dinsdag 5 mei, bevrijdingsdag zal ik in een online video bijeenkomst organiseren via zoom, van 16:00 uur tot 16:40 uur en wat interessante dingen vertellen en foto’s delen over de oorspronkelijke bevrijdingsrokken en hoe de rokken gemaakt kunnen worden. Je krijgt de benodigde informatie, zoals…… 1 dag vooraf toegestuurd. Het is dus belangrijk dat je voor 3 mei je e-mail stuurt. Als je later aanhaakt kan dat ook, dan kan je terugkijken op de website naar de video’s. Je krijgt dan vanaf dat je je aanmeldt per e-mail de informatie steeds net voor een videomeeting. De challenge begint op 3 mei 2020 en loopt tot 3 april 2021. Dat is op tijd voor de tentoonstelling die een jaar later gepland is.
Wat gebeurt er met de foto’s en de werkstukken in 2021?
Museum de Koperen knop: Op welke manier het museum de Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam er iets mee kan doen, hangt heel erg af van wat er uit het project groeit. Maar het kledingstuk aantrekken op de opening, of tijdens een modeshow zal denk ik in ieder geval kunnen.
Met mooi weer een expositie aan waslijnen in de Wilgentuin van het museum zou ook kunnen. Ik ga dit verder uitwerken met het museum als we kunnen inschatten hoeveel mensen er mee willen doen.
Onze website www.ecotextilestudio.nl
Ik plaats een of meer foto’s van iedere rok of werkstuk op mijn website met je verhaal en zal regelmatig iets daarvan op Facebook delen. Een goed verhaal of probleem dat je aankaart en plezier hebben is belangrijker dan heel goed in de technieken zijn. Het is juist bedoeld als laagdrempelig aan de gang gaan met textiel. Hergebruik en duurzaamheid is ook heel belangrijk.
Extinction Rebellion
Ook “XR nl Fashion” is een afdeling van Extinction Rebellion (milieu actie groep) gaat hier aandacht aan besteden en deze challenge ondersteunen. Je stem laten horen en vieren dat je vrij bent. dat is belangrijk om te doen. Zelf vaardigheden leren om kleding te repareren en te maken kan je sterker maken in het loskomen van fast fashion. Hoe zelfredzamer je bent hoe minder afhankelijk. Dat is ook best een fijn gevoel. De mode/kleding groep van XR houdt regelmatig mode pop-ups en shows als demonstratiemiddel. Natuurlijk kun je hieraan meedoen en de rok of een ander kledingstuk dragen. Ik houd je op de hoogte via een uitnodiging per e-mail.
En daarna hoop ik dat je de rok zelf ook zo leuk gaat vinden dat je hem veel gaat dragen en er herinneringen aan toe gaat voegen.
Waarom doe ik dit?
Ik zie het als een community art project. Ik hoop mensen aan het denken te zetten. De hele mode industrie levert veel problemen op in de wereld. Mensen en dus ook kinderen worden werkelijk nog steeds als slaven ingezet en uitgebuit. Nu met de Corona crisis laten de rijke bedrijven de makers gewoon weer in de steek en veel grote bedrijven betalen zelfs niet wat ze al besteld hadden. Naast heel veel vervuiling in die gebieden door de minder scherpe regels zoals in Europa, is er veel te veel geproduceerd en vervolgens weer verbrand. Het systeem van de industrie deugt niet. Maar voor veel mensen is duurzaam gemaakte maatkleding te duur. Als je leert zelf dingen te maken, neem je weer de macht in handen om voor jezelf te zorgen. Daarnaast deel ik graag mijn kennis en ben echt heel erg benieuwd wat mensen gaan maken, waar ze voor willen vechten, wat ze in de toekomst willen zien. Ik denk dat ik daarmee iets positiefs bijdraag aan deze angstige tijd.
Op de website komt wel een donatieknop. Door vrijwillige bijdragen kan ik bijvoorbeeld ergens naar toe reizen voor het project of foto’s laten maken.
Waar vind ik inspiratie voor de “bevrijd je dromen challenge”?
Een Pinterestbord vol inspiratie om kleding te maken door te hergebruiken:
https://nl.pinterest.com/marijkebongers/easy-upcycling-clothes/
En nog een bord vol inspiratie. Verhalen vertellen met je kleding!
Vergeet niet dat je zo creatief en vrij kan zijn als je wilt. Maak ook gerust gebruik van andere materialen om je verhaal of tekst te maken. Koop alleen geen nieuw materiaal dat niet circulair of biologisch afbreekbaar is. Dan zou mijn project nadelige effecten veroorzaken en dat zou ik erg vinden. Dingen opmaken die je al hebt kan vaak wel
https://nl.pinterest.com/marijkebongers/storytelling-clothes/
Waar vind ik meer informatie over de oorspronkelijke bevrijdings- of feestrok?
Leuk dat je meer wilt weten, het is een mooi verhaal.
Link naar veel informatie van Modemuze over de nationale feestrok of bevrijdingsrok:
https://www.modemuze.nl/themas/de-bevrijdingsrok-nationale-feestrok
Link modemuze van andere projecten in 2020:
Link over een rok en de materialen:
https://www.modemuze.nl/collecties/bevrijdingsrok-1945-1955
Lieve Marijke,
Een geweldig mooi initiatief!
Ik doe graag mee.
Dank je Ellen, zo leuk dat je meedoet