Materialen bibliotheek

Door: Marijke Bongers, op 6 januari 2022 
Willowqueen, wilg, plantaardig verven, collage expositie Castellum

Iedere week werk ik al aan mijn stukje van de expositie #compostkleding die te zien zal zijn in het Castellum Hoge Woerd en Pluktuin Hoge Woerd en Stede Hoge Woerd onderdeel van Utrecht natuurlijk.

Met Wilma Vermeulen maak ik wekelijkse wandelingen en verzamel materialen om stoffen en vezels te verven. Een deel zal met keukenafval van cafe de Hoge Woerd gedaan worden.

Iedere vrijdag merken, beitsen, behandelen, spoelen, drogen, verven en nabeitsen we de staaltjes. Daarvoor maak ik als ik op de bank zit en tv of documentaires kijk eindeloos kleine lapjes en strengetjes wol, zijde, katoen, linnen en zijde/yak uit mijn studio.

Die vervolgens na het verven weer op klosjes van een wilgentakje gewonden worden en gelabeld. En dan nog zijn er oneindig meer variatie en keuzes mogelijk.

Daarnaast zoek ik dingen op en leer onze natuur dichtbij kennen. Ik ga de wereld om mij heen veel meer herkennen en waarderen. Na in de herfst bladeren, bolsters, eikels, zaden en bessen gevonden te hebben begin ik nu aan de groenblijvers. Dennen, sparren, coniferen en taxus. Ik lees over wat eetbaar is en wat giftig is. Wat zeldzaam is en wat juist te overvloedige groeit. Ontdek steeds meer verschillen.

De natuur is overvloedig. En wat zijn we veel vergeten! Vooruitgang kan tegelijkertijd achteruitgang zijn. #compostkleding gaat over het beseffen van wat we achterlaten op en in de aarde zoals we nu leven. In de archeologie is het bijzonder als je sporen van kleding vind. Dat vinden we weleens jammer. Maar misschien is de les die we daarvan kunnen leren wel de grootste schat.

Wat laten wij achter voor de archeologen van de toekomst.

Wat zijn we kwijtgeraakt in al onze vooruitgang? In de link informatie verzameld op Pinterest

link: https://nl.pinterest.com/marijkebongers/textile-library/?invite_code=3506747af7aa4880a9f426876487d00d&sender=277604901939315738

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2021 Marijke Bongers
crossmenu